De Kempenaer’s Eerlijk Vlees, Echtenerbrug (FR)

De Kempenaer is een kleinschalig scharrelvarkens bedrijf dat werkt onder het motto ‘Zij een goed leven, wij een lekkere bout’. Voor Jaap Frerichs, boer op de Kempenaer, betekent een goed leven, dat de beestjes altijd naar buiten kunnen, in een groep leven en normaal voer krijgen, dus geen ‘obesitas opblaasvoer’. Zo leven en groeien de beesten op een heel natuurlijke manier. Dit alles is erop gericht dat de smaak zo optimaal mogelijk is. Daar hoort ook een heel verantwoord slacht- en verwerkingsproces bij. De slagers, Aldershof uit Oosterwolde en Spijkerman uit Akkrum, die het vlees van Jaap bewerken, staan volledig achter de werkwijze van Jaap en doen er alles aan om het tweede deel van het motto, wij een lekkere bout, te onderstrepen.  Website. 

Kaasmakerij De Nylander, Workum (FR)

De biologische kaasmakerij De Nylander maakt heerlijke zachte kazen van melk van Jerseykoeien. Jerseykoeien zijn vriendelijke dieren met een nieuwsgierig karakter. Alle dieren lopen zo veel mogelijk buiten. Dat is goed en prettig voor de koeien en zorgt voor een goede kaas. De melk wordt niet gepasteuriseerd en er worden alleen biologische ingrediënten toegevoegd. Puur genieten! Naast de kaas van de Nylander hebben we sinds enige tijd ook een hamburger in het assortiment die gemaakt is van het rundvlees van de koeien van de Nylander kaasboerderij. 100% biologisch én 100% lekker vlees. Website

Jane Hanko, zalmvisser, Alaska

Een bijzonder product op onze kaart (niet altijd voorradig!) is de wilde Alaska zalm. Deze vis wordt gevangen door Fabians tante, die ze vervolgens eigenhandig pekelt en rookt. Tante Jane (Sjaan) stuurt eens per jaar een pakket met ongeveer 10 kg vis naar ons op, zodat wij er onze broodjes mee kunnen beleggen.  Deze zalm is niet te vergelijken met de ‘supermarkt’ zalm die wij als standaard kennen; de Alaska zalm heeft een stevige structuur, is veel minder vet, is roder van kleur en heeft een fantastische smaak. Een uniek product met een verhaal!

Kaasmakerij de Oude Streek, Zevenhuizen (GR)

Dit is Hanneke Kuppens. Ze maakt al zo`n 25 jaar met passie de lekkerste geitenkaas van melk van haar 40 geiten. Het voer dat de geiten krijgen komt van eigen land en wordt aangevuld met biologische brokken. De geiten zijn veel buiten. Hanneke maakt uitsluitend rauwmelkse kazen, wat inhoudt dat de geitenmelk niet gepasteuriseerd wordt. Het proces gebeurt op traditionele manier. Haar kazen hebben al meerdere prijzen gewonnen. Wij van Broodje Bewust zijn fan! Website

Bakkerij Bolhuis, Jubbega (FR)

Bakker Berend Bolhuis is het bakkersvak met de paplepel ingegoten. Al jarenlang bakt hij, als enige biologische bakker van Friesland, fantastische broden en andere lekkernijen. Gezien een groot arsenaal aan prijzen die hij al in de wacht heeft gesleept kun je niet ontkennen dat het brood van bakkerij Bolhuis onderscheidend lekker is. De bakkerij staat voor biologische, ambachtelijke, eerlijke en vooral smakelijke producten. En dat betekent ook het brood de tijd geven. Het proces van roggebrood maken illustreert de kracht van tijd gecombineerd met goede grondstoffen. Het bereiden van roggebrood bijvoorbeeld duurt minimaal twintig uur, aldus Berend Bolhuis. In die tijd krijgen de natuurlijke processen in het deeg de tijd om hun werk te doen. Dit zorgt ervoor dat de rogge uiteindelijke een zoete smaak krijgt. Daar is geen zoetstof voor nodig, alleen maar rogge, zout, water en natuurlijk tijd en de aandacht van de bakker. Wij werken met trots van producten van deze bakker! Website

Kaasmakerij de Molkerei, het Bildt (FR)

Bij kaasmakerij de Molkerei in het Bildt maken ze van eigen geitenmelk overheerlijke geitenkaas delicatessen. Wij gebruiken een zachte, kruidige kaas die geconserveerd wordt in pure zonnebloemolie. Tijdens het maken en conserveren van de geitenkaas worden helemaal geen kunstmatige conserverings-, kleur- of geurstoffen gebruikt. Daar houden we van! We gebruiken de zachte geitenkaas voor onze salades, voor op tosti’s en in de quiche spinazie-geitenkaas. Een ware smaakbeleving!

tosti's leeuwarden